Een leeskussen voor Kerst

Leeskussen-3

Elk jaar is het een hele klus om een leuk Kerst – geschenkje te verzinnen voor de kinderen. Want geef toe, de Sint is die maand reeds eerder op visite geweest… Na 6 december is er dus al een overload aan speelgoed in huis. Zelf probeer ik dit in te perken door 1 keer per jaar al de speelgoedbakken leeg te halen en alles te sorteren. Op die dag is heel onze living omgetoverd tot een waar slagveld, waar je goed moet kijken bij het stappen, want niemand stapt graag op duplo blokjes 🙂 Alles wat nog bruikbaar is gaat op een ordelijke manier (en als een geheel) terug de bakken in, wat kapot is verdwijnt en waar ze uitgegroeid zijn gaat opzij tot de volgende plaatselijke rommelmarkt.

Voor mij deze keer dus geen speelgoed voor de kinderen maar iets leuk en nuttig. Omdat onze oudste dochter volop aan het leren lezen is, leek een leeskussen het ideale geschenk voor haar. Daarbij komt ook nog dat het mij hielp om restjes stof op te werken. Ik gebruikte dit stofje reeds voor https://madebynolo.com/2015/08/29/een-poezelige-ileana-compagnie-m/ en voor een Nina Culottes voor Lore (Post volgt nog… heb nog wat in te halen 🙂 )

Leeskussen-2  Leeskussen-4

Natuurlijk ben ik nog steeds wie ik ben, en ben ik er 2 dagen op voorhand aan begonnen. Onbewust had dit tot gevolg dat Noor vroeg of ze stout geweest was, want iedereen had al een pakje liggen onder de boom liggen buiten zij. Note to self: Volgend jaar moet ik echt moeite doen om er vroeger aan te beginnen!Leeskussen-1

Korte werkbeschrijving:

Patroondelen:

Het kussen was 48cm x 48cm, om dus wat speling te hebben nam ik

 • een vierkant van 50cm x 50cm = voorzijde van het kussen
 • 2 rechthoeken van 30cm x 50cm. Deze dienen als achterflappen en zullen elkaar overlappen.
 • 2 rechthoeken van 20cm x 50cm. Deze zullen de voorzak vormen
 • 50cm paspel
 • een strook die zal dienen als handvat.

 

Werkvolgorde:

 • Maak de voorzak door paspel te naaien tussen de stroken van 20cm x 50cm
 • Indien je echt 2 delen in de zak wil, dan leg je de voorzak op de voorzijde van het kussen en naai in het midden over de breedte vast.
 • Neem de 2 achterflap stroken en zoom van beide delen 1 lange zijde om.
 • Plooi de strook voor het handvat dubbel en strijk zodat je de plooi goed ziet. Vouw dan terug open en plooi de zijkanten naar de vouw toe. Strijk de strook en plooi dan de strook terug dubbel. Naai op 2mm vast.
 • Nu moet je alles op elkaar leggen en kan je het kussen in 1x vast stikken. Je legt de voorzijde van het kussen met de voorzak voor je met de goede zijde naar boven. Hierop speld je het handvat op zijn plaats vast. Neem nu de 2 stroken, die de achterflappen zullen vormen, en leg ze op de voorzijde en handvat, goede zijden op elkaar. Leg 1 strook gelijk met de bovenkant en 1 gelijk met de onderkant. Let erop dat de afgewerkte zomen in het midden liggen en kijk ook dat de flappen aan beide kanten op dezelfde wijzen overlappend liggen. Spelt het geheel goed vast en naai op 1cm rond vast.
 • Knip de hoeken af en keer het geheel.
 • Je leeskussen is nu af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s